Skrevet af:
Jesper Beese
30. november 2017

Julegaven til 1.200 kr. kan nemt blive næsten dobbelt så dyr

Hører du til dem, der køber julegaver over nettet, skal du være opmærksom på, at der i visse tilfælde skal betales både told og moms, hvis du får gaverne leveret fra udlandet. Og det kan hurtig blive dyrt.

Det er nemt at handle på nettet. Flere og flere køber derfor julegaver ad denne vej. Det kan dog være en god idé at orientere sig om reglerne for told og moms, inden der trykkes på købeknappen.

Køb i EU
Det vigtigste først. Du skal hverken betale told eller moms – og normalt heller ikke punktafgifter – her i landet af værdien af varer, som du som privatperson får tilsendt fra leverandører i andre EU-lande.

Men pas på. Det afgørende er, hvorfra du rent fysisk modtager varerne. Køber du på en engelsk hjemmeside, men får varerne tilsendt fra Kina, anses de ikke for købt i et EU-land.

Køb udenfor EU
Får du leveret varer fra lande udenfor EU, fx fra USA eller Kina, gælder følgende regler:

Du skal betale moms med 25 %, hvis du køber for mere end, hvad der svarer til 80 kr. eksklusive fragt OG du skal tillige betale told, hvis du køber for mere end, hvad der svarer til 1.150 kr. eksklusive fragt.

Toldsatsen afhænger af, hvilken varer du har købt.

For tøj udgør satsen 12 %, mens den for golfudstyr udgør 2,7 %. For sko er tolden mellem 3,5 % og 17 %, mens den for bøger, laptops, tablets og smartphones er 0 %. SKAT har på sin hjemmeside en udmærket toldberegner, hvor du kan få oplysninger om toldsatser og hjælp til udregning af det faktiske toldbeløb.

Selvom der i første omgang ikke skal tages hensyn til udgifter til fragt, skal der betales såvel moms som told også af fragtudgiften, hvis beløbsgrænsen overskrides. Der skal derimod ikke betales told af momsbeløbet.

Der gælder særlige regler for parfume, vin, spiritus samt tobak, som der afgiftsfrit kun kan indføres ganske beskedne mængder af.

Der gælder endvidere særlige regler for blandt andet piratkopierede varer.

Det er ikke muligt at undgå betalingen af moms og told, hvis beløbsgrænserne overskrides. Transportøren af pakkerne sørger nemlig automatisk for opkrævning af moms, told og afgifter, hvis der skal betales sådanne beløb.

Eksempel
Varens pris i netbutikken er 1.200 kr. hertil kommer fragt på 300 kr. i alt 1.500 kr. Told f.eks. 12 % (tøj) udgør 180 kr. nu i alt 1.680 kr.

Der til kommer moms 25 % på 420 kr. nu i alt 2.100 kr. Endelig kommer der som ofte et gebyr til transportøren for toldbehandlingen f.eks. 160 kr.

Varen der oprindeligt stod til 1.200 kr. i netbutikken ender altså med at koste dig i alt 2.260 kr.

Denne publikation er skrevet i generelle vendinger og skal alene betragtes som generel vejledning. Du bør ikke handle eller undlade at handle uden at have fået professionel rådgivning. Kontakt danrevi for at drøfte de specifikke problemstillinger.

 

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Læs mere
 

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os

Find din kontaktperson
 

Bliv klogere - benyt dig af vores kursustilbud

Læs mere